Qui eren els caporals Garcia i Pellicer?

Us heu preguntat alguna volta qui eren els caporals GARCIA i PELLICER?

Julio Garcia Soriano i Julio Pellicer Morant eren fills de les Almoines. Al carrer “Cabo Pellicer hi ha una lloseta que retola el carrer i posa una data: 10 de Setembre 1.925. Supose serà la data en què morí.

El motiu de tindre un carrer retolat a cadascú es deu, segons consta al llibre d’actes, en sessió ordinària del 16 d´octubre de 1.927, diu així, els concurrents D. Evaristo Soldevila, D. Eduardo Pellicer i D. José Gregori, aleshores el batlle del poble D. Evaristo Soldevila Garcia, va manifestar,  que havia de celebrar-se a tots els municipis d´Espanya la “Fiesta de la Paz” i a tal fi s´havia de convidar a tots els que havien fet el servei militar a l´Àfrica des de l´any 1.912 fins avui, i se´ls obsequiés amb un “banquete”, dolços i cigars.

Després de discutir sobre la forma de finançar aquesta festa, i una volta resolta, van convenir  fer una crida pública, convidant a tots el qui havien fet els serveis militars a l´Àfrica, i a continuació van acordar retolar els carrers, part del carrer Colom en “Cabo” Garcia i el carrer Nou en “Cabo” Pellicer.

Vaig preguntar a familiar meus i d´ells i d´altres persones del poble si em podien donar informació, i la majoria em contestà: “moriren a l´Àfrica”. Només José Boix “Calet” nebot del “Cabo” Garcia em va contar què aquest se´n va vindre de l´Amèrica per fer el servei militar. També em va dir que el Julio Garcia hagués pogut lliurar-se de la mili, pagant per a què un altre fera la mili per ell, s´hi va negar.

Crec recordar pel que em van contar, que el Julio Garcia o millor dit els seus pares haurien d´haver pagat al possible substitut del fill unes 5.000 pessetes. Molts diners eren! però la vida valia més.

Text: Jesús Banyuls Garcia

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s